Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat)  revine cu noi informații privind poluarea accidentală de la deponeul de deșeuri Lupac (județ Caraș-Severin).

Echipele noastre au găsit și alte surse de levigat ce sunt deversate în râul Gelug. Acestea au fost identificate de ABA Banat în timpul monitorizării continue a apelor situate în aval de platforma Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Lupac.

Astfel, în urma investigațiilor din avalul celulei de depozitare a deșeurilor, s-au descoperit infiltrații de apă puternic  contaminate cu levigat provenit din deponeul de la Lupac.

În 21 iunie, reprezentanți ai ABA Banat împreună cu angajați ai SGA Caraș-Severin s-au deplasat la sursa poluării accidentale de la Lupac și au identificat soluția de urgență pentru interceptarea infiltrației cu levigat și transportarea lui în bazinul de levigat  al Stației de Epurare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor  în vederea decontaminării.

S.C. Girexim Universal S.A. în calitate de operator al Centrului, sub supravegherea Consiliului Județean Caraș-Severin,  proprietarul Centrului, a pus în aplicare soluția tehnică de urgență identificată de ABA Banat.

Suplimentar, pentru a stopa deversarea de poluanți în râu, ISU Semenic a intervenit cu pompe pentru transferul levigatului din zonele periculoase către Stația de Epurare.

ABA Banat supraveghează îndeaproape acțiunile  de decontaminare până la eliminarea completă a  substanței poluante. De asemenea, ABA Banat monitorizează calitatea apei din aval de Centru.

 

 

Compartimentul Relații cu Presa al Administrației Bazinale de Apă Banat