În cadrul proiectului RO-FLOODS (etapele 2 și 3 ale Planului de Management  al Riscului Ia Inundații) au fost elaborate Hărți de Hazard și Risc la Inundații (HHRI)) de tip pluvial pentru: Timișoara, Reșița, Caransebeș și Oțelul Roșu.

Realizarea acestor hărți a fost făcută în baza unui contract de asistență tehnică încheiat între MMAP, ANAR și Banca Mondială, respectiv un contract de servicii de consultanță între Banca Mondială și firma JBA Consulting.

Aceste hărți au fost prezentate  ieri, în cadrul unei întâlniri de lucru la care au participat reprezentanți ai administrațiilor locale din: Timișoara, Reșița, Caransebeș, Ghiroda, Dumbrăvița și Oțelul Roșu, județene (CJ Timiș și Caraș-Severin), a firmei JBA Consulting  și a operatorilor principali de apă din județele Timiș și Caraș-Severin (SC Aquatim SA și SC Aquacaraș SA).

În cadrul evenimentului, specialiștii de la JBA Consulting le-au prezentat autorităților și societăților care au participat HHRI de tip pluvial din spațiul hidrografic Banat.

Aceste hărți constituie un instrument esențial pentru managementul integrat al riscului la inundații deoarece vor fi utilizate pentru planificarea măsurilor necesare pentru protecția la acest tip de inundații, adică vor constitui Planurile de Management al Riscului la Inundații pluviale. Merită amintit aici că din cele 19 de localități din țară pentru care s-au elaborat astfel de hărți, 4 sunt din spațiul hidrografic Banat”, a afirmat Viorel AVRAM, directorul ABA Banat.

De subliniat e faptul că, la nivelul localităților Timișoara și Ghiroda (din județul Timiș)  există asemenea Planuri de Management a inundațiilor pluviale, deși la nivel național este încă în curs de elaborare o metodologie de realizare a acestor Planuri.

Scopul întâlnirii de ieri a fost creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscul la inundații de tip pluvial. Inundațiile din sursă pluvială sunt provocate de ploi intense căzute în zonele urbane și care nu trebuie să fie asociate cu curgerea râului.

Pe baza informațiilor și a documentelor prezentate de către specialiștii noștri, autoritățile locale vor realiza ulterior Planurile de Management a Inundațiilor Pluviale de la nivelul localităților pe care le administrează.

 

Compartimentul Relații cu Presa al Administrației Bazinale de Apă Banat

Sursa Foto: observatornews.ro