În urma precipitațiilor abundente înregistrate în ultimele 24 de ore în bazinul hidrografic Bârzava, în care s-au înregistrat valori de 54 l/mp (la stația hidrometrică Tirol pe râul Fizeș), 50 l/mp (la stația hidrometrică Gătaia pe râul Bârzava) 36,6 l/mp (la stația hidrometrică Ramna pe râul Vornic)  s-au produs creșteri de debite și niveluri în special pe cursul râului Bârzava, cu depășiri ale cotelor de apărare.

În această dimineață, a fost emis un cod roșu de inundații pe râul Bârzava, la stația hidrometrică Gătaia.

La ora 9.00, valoarea cotei înregistrate la stația hidrometrică Gătaia era de 465 cm (cu 15 cm fiind depășită Faza a III-a), având ușoară tendință de creștere. După estimările specialiștilor, viitura se va propaga în cursul zilei de astăzi și mâine spre stația hidrometrică Partoș, unde  se va atinge codul portocaliu la ieșirea din țară.

În această dimineață, pe râul Moravița la stația hidrometrică Moravița se înregistrau creșteri de debite și niveluri cu atingerea codului portocaliu de inundații.

Conform prognozelor INHGA, nivelurile Bârzavei ce se vor înregistra nu vor depăși coronamentul digurilor, adică apa nu va trece peste dig. Însă, având în vedere creșterea acestor niveluri, ABA Banat a instituit o monitorizare strictă și permanentă a liniei de apărare în toată perioada tranzitării viiturii (adică până când apele se vor retrage în albie).

Echipele de intervenție operativă a ABA Banat sunt pregătite să intervină cu mijloace și utilaje specifice. Încă din cursul nopții Formația de Intervenții a ABA Banat și Formația de lucru Deta s-au deplasat în zona Gătaia și monitorizează în teren evoluția situației hidrologice.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrologice vom reveni cu noi comunicări.

 

Compartimentul Relații cu Presa al Administrației Bazinale de Apă Banat