Având în vedere materialul video postat ieri, 22 martie 2022, prin intermediul paginii de Facebook STOP Defrișărilor, reprezentând imagini cu ape încărcate de PET-uri în care se afirmă că “Apele României sunt poluate, iar instituțiile se întrec în mesaje și aniversări. Apele Române nu administrează conform obligațiilor legale iar Garda de Mediu nu amendează Apele Române, că sunt din același minister”, facem următoarele mențiuni:

  • Considerăm că precizările sunt rău-intenționate și au rolul de a dezinforma publicul întrucât imaginile publicate nu corespund realității din prezent.
  • Râul din imagini, respectiv Dognecea din localitatea cu același nume din județul Caraș-Severin, este curat și arată în aceste zile ca în imaginile prezentate pe pagina noastră de socializare (link postare).
  • Admitem faptul că, de-a lungul timpului, ne-am confruntat cu fenomene similare celui semnalat în filmare. Astfel, în anul 2021 (24 martie), colegii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin, împreună cu primăria Dognecea au igienizat râul Dognecea timp de 6 ore. În acel moment, pe un tronson de râu, au fost colectați 1500 de saci (echivalentul a 300 de mc) reprezentând aproape integral deșeuri din plastic strânse din apă. Vezi fotografiile din postarea din 25 martie 2021 de pe pagina noastră de Facebook (link postare).
  • De aceea, am atras atenția, în repetate rânduri, inclusiv cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, asupra faptului că este nevoie ca toți cetățenii să fie mai responsabili și să nu mai arunce gunoaie în locuri neamenajate, pe maluri și în cursurile de apă.
  • Oricâte eforturi ar face autoritățile de a curăța permanent apele de deșeuri sau de a-i sancționa pe cei care tratează cu dispreț natura, poluarea cu plastic a apelor este un fenomen extins, greu de controlat. Acesta nu poate fi stopat definitiv decât în momentul în care riveranii nu vor mai arunca deșeuri pe maluri sau în cursurile de apă. De fiecare dată când observăm aceste fapte, acționăm vigilent, prin controale și amenzi, pentru a corecta aceste derapaje ale comunităților locale riverane. Prin desele acțiuni de voluntariat ale colegilor noștri ne implicăm efectiv în ecologizarea râurilor și arătăm că ne pasă. Cu toții trebuie să păstrăm apele curate!

Prin urmare, postarea de pe STOP DEFRIȘĂRILOR nu este recentă și, din acest motiv, considerăm că induce în eroare publicul și îl dezinformează.

Atragem atenția utilizatorilor aplicațiilor de social media să fie foarte atenți la informațiile postate pe diferite pagini de socializare. Pentru orice reclamații sau sesizări ne puteți contacta direct pe pagina de facebook sau la datele de contact de pe site-ul nostru.

Compartiment Relații cu Presa a Administrației Bazinale de Apă Banat

Facebook:  @Apele Romane Banat