Laboratorul de Calitate a Apei al Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat) monitorizează zilnic în secțiunea Otelec (localitate de frontieră) calitatea cursului de apă Bega. A fost observată o scădere a concentrației de oxigen dizolvat și o creștere a concentrației de amoniu în apă, ca urmare a funcționării pompelor de furtună în situații de urgență de la Stația de Epurare Timișoara.
Aceasta este cauza fenomenului peștilor morți de la stăvilarul Sânmartinul Maghiar.
Atragem atenția că nu este vorba despre o poluare, ci despre un fenomen care se repetă la fiecare ploaie de intensitate crescută.
Pentru a găsi cele mai bune soluții de controlare a deversărilor directe în aceste situații de ploi abundente cantitativ, care, posibil, se vor succeda din ce în ce mai des din cauza schimbărilor climatice pe care le resimțim, ABA Banat a prevăzut în autorizația de gospodărire a apelor pentru Stația de Epurare Timișoara, obligativitatea întocmirii unui studiu privind “Controlul calității mediului la Stația de Epurare Apă uzată Timișoara”.
În amonte de nodul hidrotehnic Sânmartinul Maghiar, colegii de la SH Bega au montat un baraj plutitor pentru a reține deșeurile antrenate de apele mari (PET-uri, deșeuri lemnoase și vegetale), care va fi ridicat imediat ce atenționările hidrometeorologice vor înceta. De asemenea vor fi colectați peștii morți din zona stăvilarului, urmând a fi eliminați conform legislației specifice.
Compartiment Relații cu Presa a Administrației Bazinale de Apă Banat