Administrația Bazinală de Apă Banat( ABA Banat) vă informează că din cauza viiturii de pe râul Bega care se propagă acum în aval de stația hidrometrică Făget, s-a instituit un nou cod roșu de inundații pe sectorul Făget – Balinț.

Echipele noastre (formate din hidrologi, formații de intervenție, angajați ai Sistemului hidrotehnic de la Lugoj) sunt  în teren pentru a monitoriza sectoarele îndiguite vizate de avertizare și pentru a colabora cu ISU Banat pentru diminuarea efectelor inundațiilor. Se acționează pe două sectoare: Făget-Balinț, Balinț-Bodo-Bethausen.

Se acționează pentru completarea cu saci umpluți cu nisip a zonelor care prezintă șei pe dig (mal stâng) al râului Bega, din dreptul localității Răchita. Simultan, aceștia se pregătesc să intervină cu o motopompă de debit mare, aflată în dotarea SGA Timiș, în localitatea Bodo, care să poată evacua apa care s-a acumulat în spatele digului din cauza scurgerilor de pe versanți și ai afluenților  mici ai râului Bega.

Pentru a evacua apa, se intervine cu mai multe motopompe de mare capacitate ale Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență, inclusiv din județele limitrofe.

În intervalul orar 20.00-22.00, se estimează că va fi atins vârful viiturii de pe râul Bega în zona Balinț. Conform calculelor efectuate de specialiștii noștri, cota de pericol va fi depășită cu 20-40 cm.