Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a început din 05.10.2022, până în data de 25.10.2022, acțiuni de verificare  a calității construcției și siguranței în exploatarea barajelor de tip C și D (baraje de importanță normală și redusă), aflate în întreg spațiul Hidrografic Banat.

Acțiunea se derulează în baza Hotărârii nr. 42/03.10.2022 a Guvernului României-Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

La nivelul ABA Banat se vor constitui echipe mixte alcătuite din personal din cadrul Serviciilor de Inspecție Bazinală a Apelor și Exploatare Lucrări Hidrotehnice, care vor efectua controale de specialitate la toți agenții economici/instituții ale autorităților publice centrale sau locale care administrează și/sau exploatează acumulările și barajele din categoria de importanță C și D, din județele Timiș și Caraș-Severin.

Se vor urmări și verifica: existența și valabilitatea actelor de reglementare, starea tehnică și funcțională a lucrărilor și echipamentelor hidromecanice, urmărirea comportării construcțiilor, starea malurilor/versanților acumulării (existența alunecărilor de teren), gradul aproximativ de colmatare a lacurilor de acumulare, existența planurilor de apărare la inundații, gradul de îndeplinire a măsurilor stabilite prin expertize, inspecții tehnice sau alte verificări anterioare, etc.

În Spațiul Hidrografic Banat avem 63 de baraje din categoria de importanță C și D, repartizate astfel:

  • în județul Timiș: 39 de baraje
  • în județul Caraș-Severin: 23 de baraje
  • În județul Arad: 1 baraj

Toate cele 42 de baraje aflate în administrarea ABA Banat au toate avizele tehnice și funcționează în condiții de siguranță (mențiune: la barajul Oravița Mică lucrările de punere în siguranță sunt în derulare, conform programului de investiții).

 

Compartimentul Relații cu Presa al Administrației Bazinale de Apă Banat