Astăzi, 30 iunie 2025, gradul de umplere al principalelor acumulări din Spațiul Hidrografic Banat variază între 77,6% și 90%.
Cea mai ridicată valoare a fost înregistrată în cazul acumulărilor administrate de Hidroelectrica – Valea lui Iovan și Poiana Mărului – unde gradul de umplere este de 90%. La polul opus, acumularea Trei Ape, aflată în proprietatea TMK Hidroenergy Power SRL, înregistrează un grad de umplere de 77,6%.
În acumularea Surduc, administrată de Administrația Bazinală de Apă (ABA) Banat, gradul de umplere este de 78%, cu o ușoară tendință de scădere, cauzată de evaporarea accentuată în urma caniculei din ultima perioadă.
În ceea ce privește acumulările aflate în proprietatea TMK Hidroenergy Power SRL (Trei Ape, Gozna, Văliug și Secu), gradul de umplere este cuprins între 77,6% (Trei Ape) și 87% (Văliug și Secu).
Comparativ cu situația de la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, când gradul de umplere era semnificativ mai scăzut – 31% (Trei Ape), 41% (Gozna) și 53% (Secu) – situația actuală s-a îmbunătățit semnificativ. Scăderea nivelului de apă înregistrat în prezent la acumularea Trei Ape este cauzat de evaporație, precum și de derivarea unui debit de 0,6 m³/s către acumulările Gozna și Secu, dar și către microhidrocentrala de la Crăinicel, care este unul din rolurile principale ale acumulării.
Responsabilitatea respectării regulamentelor de exploatare, precum și a graficului dispecer lunar, revine proprietarilor acumulărilor. Până în prezent, ABA Banat nu a constatat nicio abatere în acest sens, monitorizând permanent respectarea acestor cerințe.
Schimbările climatice continuă să influențeze negativ regimul hidrologic din regiune, provocând scăderi ale nivelurilor și debitelor pe toate cursurile de apă din Spațiul Hidrografic Banat. În ultimele luni, ploile au fost fie absente, fie concentrate în episoade scurte și intense, care, deși produc efecte de suprafață, nu contribuie semnificativ la refacerea rezervei de apă din acumulări. Cu toate acestea, ABA Banat continuă să asigure alimentarea cu apă a marilor localități urbane printr-un management eficient al resurselor de apă.
Reamintim că acumulările au diverse funcțiuni: alimentare cu apă, atenuare a viiturilor, energetic, recreere și piscicultură, fiecare acumulare putând avea unul sau mai multe, acestea fiind stipulate în regulamentele de exploatare, în funcție de cum au fost proiectate. Primele trei funcțiuni sunt în general cele mai importante.
Compartimentul Relații cu Presa al Administrației Bazinale de Apă Banat